Loslaten, een werkwoord wat veel wordt gebruikt, laat het los, laat toch gaan. Makkelijk gezegd, maar is het wel iets van; zo gezegd, zo gedaan? Voor de meeste mensen niet, loslaten is niet iets wat je met een knip van je vinger hebt gedaan. Het is een proces, maar hoe pak je dat aan? Hoe kan je nou echt loslaten en verder gaan met je leven?
Het is in eerste instantie belangrijk om erachter te komen waar je nou precies niet van los kan komen. Meestal houden we vast aan een bepaald gevoel, het levert ons iets op. Of dit nu positief of negatief is. Iets kan je een veilig gevoel geven, iets om achter te schuilen, maar omdat iets vertrouwd voelt hoeft het niet perse goed voor je te zijn. Vaak weet je intuïtie wel of iets wel of niet goed voor je is, maar kan je om een andere reden niet loslaten. Ga bij jezelf na waar je aan vasthoud.
Vaak zien mensen loslaten als opgeven, het is niet gelukt dus mensen zullen denken dat ik gefaald heb. Twee dingen hierover: als eerste, wat andere mensen denken heeft niets te maken met jouw proces van loslaten. Het is jouw leven en jij moet voor jezelf zorgen, de mening van een ander zou hier geen invloed op moeten hebben. Mensen die niet het beste met je voor hebben zullen hun persoonlijke mening opdringen voor hun eigenbelang. En als tweede, falen is geen schande. Van falen leer je meer over het leven dan van wat dan ook. Je valt en je staat op, daar word je sterker van. Het is iets om trots op te zijn, en zeker niet iets om je voor te schamen!
Iets wat ik ook vaker hoor is dat mensen denken dat loslaten betekent dat je geen gevoelens meer mag hebben over hetgeen wat je loslaat. Dit is een verkeerde gedachtegang, je mag er uiteraard gevoelens bij hebben, alleen je denkwijze veranderd. Het is niet zo dat het je niks meer mag doen en je apathisch door het leven moet gaan. Wat je wel hebt gedaan is dat je de situatie hebt geaccepteerd voor wat het is. Acceptatie is erg belangrijk in het proces van loslaten. Als je accepteert wat de huidige situatie is, dan kan je het verleden loslaten en krijg je weer vertrouwen in de toekomst.
Het kan erg beangstigend zijn om iets los te laten, je weet niet hoe je leven er dan uit gaat zien. Een nieuw hoofdstuk met allerlei mogelijkheden. Je moet jezelf weer opnieuw vinden en misschien je leven wel anders in gaan delen. Nu kan je gaan denken dat het allemaal erger gaat worden, maar over deze angst kom je heen, het is tijdelijk. Realiseer je dat je je best hebt gedaan met de kennis die je had en dat je jezelf niets kwalijk moet nemen. En als je los hebt gelaten dan ben je vrij. Alle boosheid, onzekerheid en schuldgevoelens vagen dan weg en je hebt meer ruimte voor positieve gedachten en gevoelens.
Of het nou een relatie is, een baan of iets anders wat voor jou van toepassing is, als het niet (meer) goed voor je is, laat het los en sta achter je keuze. Het leven is te kort om in situaties te blijven waarin je niet gelukkig bent. Loslaten is een leerproces en gaat niet van de een op de andere dag, maar als je volhoud dan zal je zien dat er iets mooiers en beters op je staat te wachten. Dan vraag je je af waarom je het niet eerder hebt gedaan!
Van dit soort ervaringen word je sterker, krijg je meer zelfvertrouwen en ga je positiever in het leven staan. Loslaten betekent ruimte voor iets nieuws, en iets nieuws zou niet eng moeten zijn, maar leuk en spannend! Wees dankbaar voor wat het leven je geeft. Elke ervaring is er één en het leven is te mooi om er niet alles uit te halen.
Colinda de Vries