woensdag 29 november 2017

Verlies en rouw, hoe ga ik hiermee om?


Verlies, het hoort bij het leven en we krijgen er allemaal mee te maken. Of het nu gaat om het
verlies van een baan, woning, vriend, geliefde, of het overlijden van een dierbare, de verwerking hiervan kan erg moeilijk en/ of pijnlijk zijn. Dus wat is verlies eigenlijk en hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

Het gevoel van verlies is de pijn die je voelt voor iets dat je kwijt bent geraakt. Hier komen
allerlei gedachten en gevoelens bij kijken en dit betekent ook dat het leven hoe je het kende
gaat veranderen. Hoe verwerk je dit en hoe kan je ermee leren omgaan?


Er zijn vijf fasen van rouw bij verlies, dit zijn de verschillende fasen met een korte uitleg;

Ontkenning en ongeloof; je weigert om de realiteit onder ogen te zien. Dit is een vorm van zelfbescherming. Je bepaalt op deze manier zelf in welk tempo het verdriet wordt toegelaten.

Boosheid en protest; dit is een verdedigingsmechanisme, je boosheid en frustratie uiten
(naar jezelf en/ of anderen) zorgt ervoor dat je verdriet (nog) niet naar boven komt.

Onderhandelen en vechten; de hoop dat er iets zal veranderen is hier de grootste drijfveer.
De gedachte kan zijn; als ik mezelf verbeter dan wordt de situatie misschien anders.

Verdriet; wanneer de realiteit begint door te dringen en je begint in te zien dat de drie bovengenoemde fasen niet werken, komt het verdriet naar boven. Door de machteloosheid
wordt dit gevoel versterkt, er is niets wat je aan de situatie kan veranderen en dat is pijnlijk.

Aanvaarding, als je voldoende tijd en/ of hulp hebt gehad om door de genoemde fasen te gaan, begin je de realiteit te accepteren. Er komt meer rust en je kan beginnen met loslaten. Loslaten betekent niet dat je moet vergeten. Je geeft het verlies alleen een plek en je gaat verder met je leven, ook al ziet dat leven er nu anders uit.


Iedereen is anders en rouwt op zijn of haar eigen manier, ook de volgorde van de fasen verschillen per persoon. Er is geen handleiding voor verliesverwerking en er zit ook geen tijdslimiet aan. Je hebt recht op je eigen proces. Het ene verlies is makkelijker te verwerken dan het andere, en sommige verliezen zal je altijd met je meedragen. Je hebt alleen een manier gevonden om ermee om te gaan.

Belangrijk is dat je dankbaarheid kan voelen voor de tijd die je hebt gehad met je dierbare, in je woning of met de baan die je bent verloren. Dat je je niet meer gaat richten op het verlies, maar op de mooie tijd die je hebt gehad. Door dankbaar te zijn dat je deze tijd hebt mogen ervaren kan je er met meer positieve gedachten aan terugdenken.


Colinda de Vries