woensdag 30 augustus 2017

Stuur jij je gedachten of sturen je gedachten jou?


Gedachten, ze zijn er om ons te helpen, te leiden en te sturen. Door te denken maken we keuzes in ons leven, bewust en onbewust. Het denkproces draait op volle toeren en is continue. Hoewel het denken een nuttige tool kan zijn in ons leven hebben we het niet altijd even goed onder de knie. Wat kunnen we hieraan doen?

Wanneer je het denkvermogen ook daadwerkelijk gaat zien als een tool, dan realiseer je je dat we er onnodig veel gebruik van maken. Ter vergelijking; als je iets op wilt schrijven dan pak je een pen, en wanneer je er klaar mee bent leg je de pen weer naast je neer. Pas als je de pen opnieuw nodig hebt pak je hem weer op. Waarom zijn wij dan constant bezig met denken? Het overgrote deel hiervan heeft geen nut en is alleen maar ruis. We praten onszelf dingen aan, overdenken situaties en creëren daardoor negatieve emoties en problemen die er nooit waren.

Als mens zijnde vinden we het prettig om te denken, je houd jezelf eigenlijk constant bezig. Je kan fantaseren, filosoferen, anticiperen. We denken hele situaties uit in ons hoofd, hoe een gesprek zal gaan, wat de andere persoon zal gaan zeggen. En meestal gaat dit er in werkelijkheid heel anders aan toe dan in onze gedachten. We leiden onszelf constant af, zodat we niet alleen hoeven te zijn met onszelf. Alleen zijn met jezelf is confronterend, eng en misschien wel pijnlijk, maar er komt zoveel duidelijkheid en wijsheid naar boven als je in stilte zit met jezelf. Stilte en meditatie is een onderwerp waar ik de volgende keer dieper op in zal gaan.

Ons denkvermogen hebben we absoluut nodig, maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Als je zoveel onnodige gedachten hebt dat je je niet meer kan concentreren op wat echt belangrijk is? Stress, negatieve gevoelens, angsten, dit word voor het grootste deel gecreëerd door onszelf en dus onze gedachten. Hoe kan je ervoor zorgen dat je wat meer rust krijgt in je hoofd?

Ten eerste kan je jezelf aanleren dat je niet in elke gedachtegang hoeft mee te gaan. Door bewust te zijn van het feit dat je iets denkt waar je niets aan hebt kan je jezelf een halt toeroepen. Wanneer er iets in ons hoofd opkomt hebben we de neiging om de gedachte helemaal uit te werken en er steeds meer bij te halen. Met als resultaat dat je een uur wakker ligt omdat je je iets herinnerde wat er vijf jaar geleden is gebeurd en hoe je dat anders aan had kunnen pakken. Zonde van je tijd en je nachtrust!

Het overgrote deel van onze gedachten gaan over het verleden en de toekomst. Aan het verleden kan je niets meer veranderen, zeg dat ook tegen jezelf als er weer iets naar boven komt. Van de ervaringen in je leven haal je je lessen. Wat je van die lessen hebt geleerd is het belangrijkste wat je meeneemt uit het verleden. En natuurlijk de herinneringen van alle leuke dingen die er zijn gebeurd!

We maken ons vaak druk over situaties die nog moeten komen of over dingen die je wel of niet wil dat ze gebeuren. Als je teveel bezig bent met de toekomst, dan verlies je je bewustzijn van het huidige moment. Je kan ergens tegenop zien of ergens naar uitkijken, maar het enige wat je eigenlijk hebt is het hier en nu. Hou dit in gedachten als je afdwaalt. Probeer te relativeren en zie dingen voor wat ze zijn op dat moment. Maak het niet te groot in je hoofd en probeer zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Dan ben je de teleurstelling voor!


Colinda de Vries

woensdag 2 augustus 2017

Wat is mijn passie en hoe haal ik het beste uit mezelf?


Het is maandagochtend en de wekker gaat, hij klinkt extra hard vandaag. Opstaan gaat lastig, je bent moe en je hebt echt nog geen zin om je bed te verlaten. Nog even snoozen en dan snel een kop koffie! Je moet het weekend achter je laten en weer aan de slag. Voor de meeste van ons is dit herkenbaar en komt het ook vast nog wel eens voor. Maar wat als je je elke dag zo voelt? Wat als je echt niet (meer) met plezier naar je werk gaat? Dit hou je misschien een tijdje vol, maar op de lange termijn word je hier niet gelukkig van. Hoe doorbreek je dit patroon en vind je weer betekenis in je werk?

We brengen veel tijd door op ons werk, dus waarom zou je er dan niet voor zorgen dat je blij wordt van wat je doet? Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar over het algemeen zou het goede moeten overheersen. Ga eens bij jezelf na welke factoren je belangrijk vind, als je het prettig vind schrijf je ze op en vink je degene af die aanwezig zijn. Hoe ver kom je? Heb je ze allemaal, een paar of geen enkele?

Heb je ze allemaal dan kan je je afvragen of je jezelf niet te kort doet, er is altijd ruimte voor verbetering of verandering. Niets of niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Tevreden zijn is goed, maar zorg ervoor dat je niet in slaap valt.
Als je er een paar hebt dan weet je nu aan welke punten je kan werken. Zijn het kleine dingen die je bespreekbaar kan maken binnen het bedrijf waar je werkt of moet je misschien toch verder gaan kijken. Zijn het cruciale punten dan kan je jezelf afvragen wat het beste voor je is.

Kan je echt niets positiefs vinden over je werk dan is het tijd om actie te ondernemen. Richt je op de punten die je belangrijk vind en ga daarmee aan de slag. Waarom vind je die punten zo belangrijk en wat betekent dit voor je? Waar word je echt gelukkig van en waar zou je nog mee kunnen leven. Vind de balans in wat je wil en wat je kan. Wees realistisch, maar limiteer jezelf niet.

Waar je goed in bent is niet altijd je passie. Dat je iets goed kan betekent niet dat hier ook je hart ligt. Vaak kiezen mensen een vak omdat ze er aanleg voor hebben, maar hebben ze later geen uitdaging meer. We laten bepaalde dingen omdat we bang zijn om te falen, maar uiteindelijk zijn we toch niet helemaal tevreden met ons leven. Als je het risico nooit neemt dan weet je zeker dat er nooit iets zal veranderen. 

Als je je passie vind dan kom je dichter bij je doel. Wanneer je voelt dat je iets 'wilt' in plaats van 'moet' dan ben je op het juiste pad.
Neem een kijkje in je eigen leven. Wat voor boeken/ artikelen/ websites ben je geïnteresseerd in? Waar spendeer je je tijd, geld en energie aan? Valt je misschien iets op? Is er een onderwerp wat steeds terugkomt?
Wat zijn je favoriete gespreksonderwerpen? Waar lichten je ogen van op als je erover praat? Heb je soms bepaalde ideeën maar doe je er eigenlijk niks mee? Onderzoek dit goed voor jezelf en dan is het tijd om actie te ondernemen!

Wanneer je weet wat je wil ben je eigenlijk al op de helft. Nu kan je ergens naartoe werken! Het belangrijkste is dat je in jezelf en je doel gelooft. Vertel het ook aan de mensen die dichtbij je staan zodat ze je kunnen steunen. Misschien heb je een cursus of scholing nodig om je doel te bereiken. Het kan zijn dat je niet gelijk komt waar je wil zijn, maar je zal er plezier in hebben omdat je je doel voor ogen houd. Je passie zal je leiden en je de energie geven die je nodig hebt. Je leven zo inrichten dat je hetgeen kan doen waar je gelukkig van wordt is iets waar je jezelf altijd dankbaar voor zal zijn!


Colinda de Vries