woensdag 30 augustus 2017

Stuur jij je gedachten of sturen je gedachten jou?


Gedachten, ze zijn er om ons te helpen, te leiden en te sturen. Door te denken maken we keuzes in ons leven, bewust en onbewust. Het denkproces draait op volle toeren en is continue. Hoewel het denken een nuttige tool kan zijn in ons leven hebben we het niet altijd even goed onder de knie. Wat kunnen we hieraan doen?

Wanneer je het denkvermogen ook daadwerkelijk gaat zien als een tool, dan realiseer je je dat we er onnodig veel gebruik van maken. Ter vergelijking; als je iets op wilt schrijven dan pak je een pen, en wanneer je er klaar mee bent leg je de pen weer naast je neer. Pas als je de pen opnieuw nodig hebt pak je hem weer op. Waarom zijn wij dan constant bezig met denken? Het overgrote deel hiervan heeft geen nut en is alleen maar ruis. We praten onszelf dingen aan, overdenken situaties en creëren daardoor negatieve emoties en problemen die er nooit waren.

Als mens zijnde vinden we het prettig om te denken, je houd jezelf eigenlijk constant bezig. Je kan fantaseren, filosoferen, anticiperen. We denken hele situaties uit in ons hoofd, hoe een gesprek zal gaan, wat de andere persoon zal gaan zeggen. En meestal gaat dit er in werkelijkheid heel anders aan toe dan in onze gedachten. We leiden onszelf constant af, zodat we niet alleen hoeven te zijn met onszelf. Alleen zijn met jezelf is confronterend, eng en misschien wel pijnlijk, maar er komt zoveel duidelijkheid en wijsheid naar boven als je in stilte zit met jezelf. Stilte en meditatie is een onderwerp waar ik de volgende keer dieper op in zal gaan.

Ons denkvermogen hebben we absoluut nodig, maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Als je zoveel onnodige gedachten hebt dat je je niet meer kan concentreren op wat echt belangrijk is? Stress, negatieve gevoelens, angsten, dit word voor het grootste deel gecreëerd door onszelf en dus onze gedachten. Hoe kan je ervoor zorgen dat je wat meer rust krijgt in je hoofd?

Ten eerste kan je jezelf aanleren dat je niet in elke gedachtegang hoeft mee te gaan. Door bewust te zijn van het feit dat je iets denkt waar je niets aan hebt kan je jezelf een halt toeroepen. Wanneer er iets in ons hoofd opkomt hebben we de neiging om de gedachte helemaal uit te werken en er steeds meer bij te halen. Met als resultaat dat je een uur wakker ligt omdat je je iets herinnerde wat er vijf jaar geleden is gebeurd en hoe je dat anders aan had kunnen pakken. Zonde van je tijd en je nachtrust!

Het overgrote deel van onze gedachten gaan over het verleden en de toekomst. Aan het verleden kan je niets meer veranderen, zeg dat ook tegen jezelf als er weer iets naar boven komt. Van de ervaringen in je leven haal je je lessen. Wat je van die lessen hebt geleerd is het belangrijkste wat je meeneemt uit het verleden. En natuurlijk de herinneringen van alle leuke dingen die er zijn gebeurd!

We maken ons vaak druk over situaties die nog moeten komen of over dingen die je wel of niet wil dat ze gebeuren. Als je teveel bezig bent met de toekomst, dan verlies je je bewustzijn van het huidige moment. Je kan ergens tegenop zien of ergens naar uitkijken, maar het enige wat je eigenlijk hebt is het hier en nu. Hou dit in gedachten als je afdwaalt. Probeer te relativeren en zie dingen voor wat ze zijn op dat moment. Maak het niet te groot in je hoofd en probeer zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Dan ben je de teleurstelling voor!


Colinda de Vries

Geen opmerkingen:

Een reactie posten