woensdag 29 maart 2017

Afgunst en jaloezie, het verschil en hoe ermee om te gaan. (2 van 2)


Vorige week heb ik al het een en ander verteld over afgunst, deze week ga ik verder met het onderwerp jaloezie. Ik gaf al aan dat jaloezie de angst is om iets te verliezen. Maar waar komt
die angst eigenlijk vandaan?

Als je jaloers bent geeft je dat een vervelend gevoel, maar waarom voel je je zo? Waarom ben je
zo bang voor het verlies? Misschien heb je ooit een nare ervaring gehad en heb je dat niet goed verwerkt. Dan kan een gebeurtenis waarin je je jaloers voelt een trigger zijn, want dat herinnert je weer aan die eerdere ervaring. Je bent dan bang dat het weer gaat gebeuren en dat maakt je onzeker.

Die onzekerheid is het nare gevoel, de onderliggende kern, daar komt je jaloezie vandaan. Als je bang bent om iets te verliezen heb je eigenlijk het gevoel dat je het niet waard bent om te hebben. Dat je niet goed genoeg bent om het te hebben. Want als dat wel zo was dan zou je je nergens zorgen over maken, dan weet je zeker dat je het niet gaat verliezen. En als je het wel zou verliezen zou je nog steeds ok zijn met jezelf als persoon. Het zou misschien pijnlijk zijn, maar je kan verder met je leven.

Stel dat je jaloezie ervaart in je relatie, waarom is dat dan? Vraag jezelf eens af waarover je zo onzeker bent en kijk of het gegrond of ongegrond is. Bijna al onze angsten zijn ongegrond, dus
het kan goed zijn dat je jezelf een verhaal hebt verteld dat niet klopt. Onze gedachtes over onszelf vormen ons zelfbeeld dus let er eens op hoe je jezelf behandelt en wat je tegen jezelf zegt. Is dit hoe je een vriend of familielid zou behandelen? Als het antwoord nee is dan mag je wat liever zijn tegen jezelf, niemand is perfect. Als jij zelf je mooie kanten en kwaliteiten gaat zien dan straal je
dat uit en zien andere mensen dat ook.

Veel mensen zijn bang voor de pijn die een relatiebreuk met zich meebrengt. Maar op het moment dat jouw partner iets zou doen wat niet door de beugel kan, dan doet hij je eigenlijk een plezier! Hij laat jou dan zien dat hij niet de juiste persoon voor je is. En dat is een goed iets, want jij bent meer waard dan dat. Hoe jij er dan mee omgaat zegt iets over je eigenwaarde. Als je dergelijk gedrag zou tolereren dan geef je eigenlijk toe dat je niet beter verdient en die boodschap stuur je ook naar je partner. Als je jezelf niet respecteert dan doet de ander dat ook niet.

Wees niet bang om dingen te veranderen in je leven. Soms lijkt het in het begin het einde van de wereld, maar de verandering komt niet voor niets. Je bent toe aan nieuwe ervaringen en als je het leven ziet als een groot avontuur dan zal je uit alles iets positiefs kunnen halen!

Dit was natuurlijk een voorbeeld, mensen kunnen om veel redenen jaloers zijn, maar als je je nooit afvraagt waarom, dan kan je er ook niks aan veranderen. Ga op zoek naar de onderliggende reden en wees je bewust van je onzekerheden. Dan kan je er iets mee doen!



Colinda de Vries

woensdag 22 maart 2017

Afgunst en jaloezie, het verschil en hoe ermee om te gaan. (1 van 2)


Afgunst en jaloezie, we denken vaak dat het dezelfde betekenis heeft, maar dat is niet het geval. De eenvoudigste manier om dit verschil uit te leggen is dit; afgunst is iets willen hebben wat een ander heeft, en jaloezie is de angst om iets te verliezen wat je al hebt.

Dus als je de nieuwe auto van je buurman ziet en je zou die auto eigenlijk ook willen hebben dan kan je afgunst voelen. Als je iemand ziet flirten met je partner dan kan je jaloezie voelen. Maar waar komt dit gevoel eigenlijk vandaan?

Als we kijken naar afgunst dan gaat dit niet om het materiële aspect ervan, maar meer om het gevoel wat we ermee opwekken. Het gaat niet perse om die mooie nieuwe auto, maar hoe je je voelt als je die auto zou hebben. Geeft het je een gevoel van macht en status? Denk je dat mensen tegen je opkijken als je in die auto rijd? Wil je overkomen als iemand die succesvol is? Denk hier eens over na, wat is de reden dat je iets wilt hebben? Naar welk gevoel ben je op zoek?

Waarom heb je afgunst naar de persoon die het wel heeft? Omdat jij die persoon op dat moment ziet als iemand die jij zou willen zijn. Dus het nare gevoel is eigenlijk dat die andere persoon iets bereikt heeft wat jij niet bereikt hebt. Dus voel je je minderwaardig naar die persoon toe. Maar is dit wel terecht? Wie of wat bepaalt jouw waarde? Is dat een auto, een groot huis, de perfecte partner? Is wat andere mensen denken of zeggen echt zo belangrijk dat je je eigenwaarde ervan af laat hangen? Ben je zonder al die dingen niks waard? Of komt dit door de maatschappij waarin we leven? Waarin alles groter en duurder en mooier moet. Voor wie doe jij het eigenlijk?

Externe zaken kunnen nooit jouw waarde bepalen en het maakt je ook niet gelukkig(er). Misschien tijdelijk als je net die nieuwe schoenen hebt gekocht en ze voor het eerst aandoet. Dan heb je even een geluksgevoel, maar dat gevoel slijt net als je nieuwe schoenen.

Dus is die afgunst echt nodig? Of kunnen we ook blij zijn voor een ander? Moet je afgunst zien als falen of kan het een motivatie zijn om ook bepaalde dingen te bereiken? Want die persoon doet blijkbaar iets anders dan jij en het werkt. Misschien kan je er iets van leren? Als je het op deze manier bekijkt dan haal je er iets positiefs uit. Onze emoties proberen ons altijd iets te vertellen dus luister ernaar. Als je het om de juiste redenen doet kan afgunst een motivatie zijn, maar laat je waarde er niet van afhangen. Ook al heb jij die nieuwe auto niet, je bent niets minder waard dan je buurman! 

Volgende week zal ik verder ingaan op het onderwerp jaloezie.



Colinda de Vries

woensdag 15 maart 2017

Kiezen en achter je keuzes staan, hoe doe ik dat?


Keuzes, we krijgen er allemaal mee te maken in het leven. De ene keus is wat uitdagender dan de ander, maar we moeten altijd kiezen. Niet kiezen is natuurlijk ook een keus, maar daar kom je niet veel verder mee. Ben jij iemand die makkelijk kan kiezen? Weet je over het algemeen goed wat je wilt? Of ben je een eeuwige twijfelaar? Laat je je misschien leiden door wat andere mensen kiezen?

Vandaag is het weer verkiezingsdag in Nederland. Ook weer een keuze, op wie moet ik stemmen. Veel mensen lijken het zo goed te weten, dit zijn mijn idealen, hier sta ik voor. Maar wat als je dat gevoel niet zo sterk hebt, en je bent aan het zweven. Hoe kom je dan tot een keus waar je achter staat? Hoe word je ook zo zeker van de keuzes die je maakt in je leven?

Mensen hebben vaak moeite met keuzes maken omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken.
En bang zijn voor de consequenties van de gemaakte keuze. Want als we het één kiezen dan valt het andere af. Dan is dat geen optie meer en is de keuze definitief, je kan niet meer terug. Dat is een proces van vertrouwen en loslaten. Je vertrouwt erop dat je gemaakte keuze goed is en dan kan je de andere optie(s) loslaten. Niet achter je eigen keuze staan is onzekerheid en dus twijfel.
En dat is wat je los moet gaan laten. Dat is niet altijd even makkelijk denk je, maar het is wel nodig om verder te komen. En iedereen kan dit!

Hoe weeg je een keuze af? Moet je naar je gevoel of naar je verstand luisteren? Ik zou zeggen; beide! Gevoelens worden gevormd door gedachtes, dus wat vertellen we tegen onszelf als we
voor een keuze staan? Zijn onze gedachtes positief of negatief? Ga je van het goede uit of van het slechte? Sta even stil bij je gedachtes en zet ze op een rijtje. Schrijf ze misschien even op en kijk ernaar. Ben je aan het doemdenken of juist niet. Ik gebruik vaak deze tip; wat zou ik tegen m'n beste vriend(in) zeggen als ik hem of haar advies zou geven? Welke keuze zou ik het beste vinden voor deze persoon in deze situatie? Dat is namelijk je verstand, de reële keuze. Een keuze los van je eigen persoonlijke gedachtes erover, een objectieve kijk erop.

Als je verstand een bepaalde keus heeft gemaakt, dan kijk je hoe je je erbij voelt, met inachtneming van wat je gedachtes erover zijn. Dus als je een keuze maakt en je gaat tegen jezelf zeggen dat je iets niet kan of dat het toch niet gaat lukken, dan vorm je er dus een slecht gevoel over. Dan loop je het risico om de keuze alsnog niet door te zetten en voor de gemakkelijke weg te gaan. Keuzes maken is groeien, keuzes maken is sterk zijn, en keuzes maken is om kunnen gaan met veranderingen.

Je gevoel kan het soms niet eens zijn met je verstand, en dat is de uitdaging. Hoe krijg je ze weer op één lijn. Onbewust weet je zelf wel wat het beste voor je is, maar soms wil je iets nog niet loslaten om wat voor reden dan ook. Daar komt die angst weer om de hoek kijken. Vraag jezelf af waarom je je laat tegenhouden door die angst en ga ermee aan de slag!

Je zult altijd met keuzes te maken krijgen en hier ligt ook je kracht. Zie het als een mogelijkheid om vooruit te komen en voor een positieve verandering te zorgen in je leven. Wat het ook is, probeer het goede ervan in te zien en haal je les eruit. De enige die jou kan tegenwerken, ben jijzelf!



Colinda de Vries

woensdag 8 maart 2017

Levensdoelen; illusie of noodzaak?


We kennen het allemaal wel. De vraag die ons op verjaardagen, dates of sollicitatiegesprekken word gevraagd. Heb je nog doelen voor de toekomst? Heb je ambities, streef je ergens naar? Bijna alsof het verplicht is. Zo normaal. En als je dat niet hebt? Ben je dan lui? Heb je geen levensvisie? Of ben je gewoon tevreden met hoe dingen zijn?

Het lijkt alsof het in onze maatschappij heel belangrijk word gevonden dat we allemaal levensdoelen hebben. Want jij wilt toch ook groeien, vooruit komen. Meer geld verdienen of die lease auto rijden. Maar is dit nou echt wat wij willen en nodig hebben als mens? Hebben we niet alleen maar stress van al die doelen, van het moeten presteren? Kunnen we ook gelukkig zijn zonder al die externe zaken? Zit geluk niet gewoon al in ons, is het echt zo simpel?

Het antwoord is ja! Zo simpel is het echt. Voor sommige mensen is dit moeilijk om te geloven,
maar als je alles om je heen weghaalt, je huis, je baan, je bezittingen, etc. Wie ben je dan? Wat blijft er dan over? Juist, jijzelf! En hoe gelukkiger jij bent met jezelf, hoe meer positieve dingen je gaat ervaren in je leven. Dan gaat het eigenlijk als vanzelf. Want wat je voelt dat straal je uit, en wat je uitstraalt ga je ook aantrekken in je leven.

Ik hoor je denken, maar hoe doe ik dat dan? En gelijk heb je. Het is niet voor iedereen even makkelijk om tevreden te zijn met zijn of haar leven door omstandigheden en/ of gebeurtenissen. Belangrijk is dat je je realiseert dat we hier zijn om het leven te ervaren, als mens. Dat je speciaal bent ondanks wat voor baan je hebt, of hoeveel geld je op de bank hebt staan. Dat alle externe zaken niet bepalen wie jij bent als persoon. Want dat bepaal jij helemaal zelf. Wanneer je gaat zien dat materiële zaken je niet definiëren dan ga je bezig met wat dat wel doet, en dan kom je tot jezelf.

Een doel kan heel mooi zijn om naar te streven, maar wees bewust van de redenen waarom je iets doet. Heb je dit doel omdat je denkt dat het je gelukkig gaat maken? Of gelukkiger? Wat als het doel niet behaald word, stort je dan in? Heeft je leven dan nog wel zin? Dit zijn dingen die we ons af moeten vragen als we onszelf een doel stellen. Een doel behalen zou iets kunnen toevoegen aan je leven, maar het zou niet je geluk moeten bepalen.

Veel mensen maken zich druk om wat andere mensen van hun vinden of denken. Het beeld wat je naar buiten brengt, je image. Hoe zien andere mensen mij, ben ik wel succesvol in hun ogen? Maar wie bepaalt jouw waarde, al die andere mensen? Of jijzelf? Doe je al die moeite om andere mensen tevreden te stellen of ben je echt bezig om je eigen leven te leiden?


Als je weet wie je bent en wat je waard bent dan word dat image steeds minder belangrijk. Dan ga je zien dat liefde voor jezelf en voor anderen van binnen komt en niet word bepaald door externe zaken. Het is prima als je wilt leren en groeien, maar weet dat dit niet je waarde bepaalt en doe
het om de juiste redenen. Bijvoorbeeld om andere mensen te helpen en om de wereld met meer positiviteit te benaderen.


Colinda de Vries