Keuzes, we krijgen er allemaal mee te maken in het leven. De ene keus is wat uitdagender dan de ander, maar we moeten altijd kiezen. Niet kiezen is natuurlijk ook een keus, maar daar kom je niet veel verder mee. Ben jij iemand die makkelijk kan kiezen? Weet je over het algemeen goed wat je wilt? Of ben je een eeuwige twijfelaar? Laat je je misschien leiden door wat andere mensen kiezen?
Vandaag is het weer verkiezingsdag in Nederland. Ook weer een keuze, op wie moet ik stemmen. Veel mensen lijken het zo goed te weten, dit zijn mijn idealen, hier sta ik voor. Maar wat als je dat gevoel niet zo sterk hebt, en je bent aan het zweven. Hoe kom je dan tot een keus waar je achter staat? Hoe word je ook zo zeker van de keuzes die je maakt in je leven?
Mensen hebben vaak moeite met keuzes maken omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken.
En bang zijn voor de consequenties van de gemaakte keuze. Want als we het één kiezen dan valt het andere af. Dan is dat geen optie meer en is de keuze definitief, je kan niet meer terug. Dat is een proces van vertrouwen en loslaten. Je vertrouwt erop dat je gemaakte keuze goed is en dan kan je de andere optie(s) loslaten. Niet achter je eigen keuze staan is onzekerheid en dus twijfel.
En dat is wat je los moet gaan laten. Dat is niet altijd even makkelijk denk je, maar het is wel nodig om verder te komen. En iedereen kan dit!
Hoe weeg je een keuze af? Moet je naar je gevoel of naar je verstand luisteren? Ik zou zeggen; beide! Gevoelens worden gevormd door gedachtes, dus wat vertellen we tegen onszelf als we
voor een keuze staan? Zijn onze gedachtes positief of negatief? Ga je van het goede uit of van het slechte? Sta even stil bij je gedachtes en zet ze op een rijtje. Schrijf ze misschien even op en kijk ernaar. Ben je aan het doemdenken of juist niet. Ik gebruik vaak deze tip; wat zou ik tegen m'n beste vriend(in) zeggen als ik hem of haar advies zou geven? Welke keuze zou ik het beste vinden voor deze persoon in deze situatie? Dat is namelijk je verstand, de reële keuze. Een keuze los van je eigen persoonlijke gedachtes erover, een objectieve kijk erop.
Als je verstand een bepaalde keus heeft gemaakt, dan kijk je hoe je je erbij voelt, met inachtneming van wat je gedachtes erover zijn. Dus als je een keuze maakt en je gaat tegen jezelf zeggen dat je iets niet kan of dat het toch niet gaat lukken, dan vorm je er dus een slecht gevoel over. Dan loop je het risico om de keuze alsnog niet door te zetten en voor de gemakkelijke weg te gaan. Keuzes maken is groeien, keuzes maken is sterk zijn, en keuzes maken is om kunnen gaan met veranderingen.
Je gevoel kan het soms niet eens zijn met je verstand, en dat is de uitdaging. Hoe krijg je ze weer op één lijn. Onbewust weet je zelf wel wat het beste voor je is, maar soms wil je iets nog niet loslaten om wat voor reden dan ook. Daar komt die angst weer om de hoek kijken. Vraag jezelf af waarom je je laat tegenhouden door die angst en ga ermee aan de slag!
Je zult altijd met keuzes te maken krijgen en hier ligt ook je kracht. Zie het als een mogelijkheid om vooruit te komen en voor een positieve verandering te zorgen in je leven. Wat het ook is, probeer het goede ervan in te zien en haal je les eruit. De enige die jou kan tegenwerken, ben jijzelf!
Colinda de Vries
Geen opmerkingen:
Een reactie posten