woensdag 29 november 2017

Verlies en rouw, hoe ga ik hiermee om?


Verlies, het hoort bij het leven en we krijgen er allemaal mee te maken. Of het nu gaat om het
verlies van een baan, woning, vriend, geliefde, of het overlijden van een dierbare, de verwerking hiervan kan erg moeilijk en/ of pijnlijk zijn. Dus wat is verlies eigenlijk en hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

Het gevoel van verlies is de pijn die je voelt voor iets dat je kwijt bent geraakt. Hier komen
allerlei gedachten en gevoelens bij kijken en dit betekent ook dat het leven hoe je het kende
gaat veranderen. Hoe verwerk je dit en hoe kan je ermee leren omgaan?


Er zijn vijf fasen van rouw bij verlies, dit zijn de verschillende fasen met een korte uitleg;

Ontkenning en ongeloof; je weigert om de realiteit onder ogen te zien. Dit is een vorm van zelfbescherming. Je bepaalt op deze manier zelf in welk tempo het verdriet wordt toegelaten.

Boosheid en protest; dit is een verdedigingsmechanisme, je boosheid en frustratie uiten
(naar jezelf en/ of anderen) zorgt ervoor dat je verdriet (nog) niet naar boven komt.

Onderhandelen en vechten; de hoop dat er iets zal veranderen is hier de grootste drijfveer.
De gedachte kan zijn; als ik mezelf verbeter dan wordt de situatie misschien anders.

Verdriet; wanneer de realiteit begint door te dringen en je begint in te zien dat de drie bovengenoemde fasen niet werken, komt het verdriet naar boven. Door de machteloosheid
wordt dit gevoel versterkt, er is niets wat je aan de situatie kan veranderen en dat is pijnlijk.

Aanvaarding, als je voldoende tijd en/ of hulp hebt gehad om door de genoemde fasen te gaan, begin je de realiteit te accepteren. Er komt meer rust en je kan beginnen met loslaten. Loslaten betekent niet dat je moet vergeten. Je geeft het verlies alleen een plek en je gaat verder met je leven, ook al ziet dat leven er nu anders uit.


Iedereen is anders en rouwt op zijn of haar eigen manier, ook de volgorde van de fasen verschillen per persoon. Er is geen handleiding voor verliesverwerking en er zit ook geen tijdslimiet aan. Je hebt recht op je eigen proces. Het ene verlies is makkelijker te verwerken dan het andere, en sommige verliezen zal je altijd met je meedragen. Je hebt alleen een manier gevonden om ermee om te gaan.

Belangrijk is dat je dankbaarheid kan voelen voor de tijd die je hebt gehad met je dierbare, in je woning of met de baan die je bent verloren. Dat je je niet meer gaat richten op het verlies, maar op de mooie tijd die je hebt gehad. Door dankbaar te zijn dat je deze tijd hebt mogen ervaren kan je er met meer positieve gedachten aan terugdenken.


Colinda de Vries

woensdag 4 oktober 2017

Stilte & meditatie en waarom dit zo belangrijk is.


Mediteren, we hebben deze term allemaal wel eens gehoord, maar wat is het nou eigenlijk en waarom zouden we dit doen? Wat is het nut van in stilte zitten? Denken doen we de hele tijd en
het lijkt alsof we dit proces niet stop kunnen zetten, maar is dat wel zo? En wat zijn de voordelen
van meditatie?

Mediteren is simpel gezegd 'zijn'. Één zijn, of worden met jezelf. Terug naar je natuurlijke staat.
Veel mensen hebben de connectie met zichzelf verloren. Dit kan komen door onze gedachten, die constant aanwezig zijn, maar ook afleiding speelt een grote rol. We zijn altijd wel druk met iets om onszelf bezig te houden. We doen er alles aan zodat we niet geconfronteerd worden met onszelf.

Innerlijke rust is iets wat ieder mens nodig heeft om een gelukkig leven te leiden. Waarom doen we dan zo ons best om de confrontatie met onszelf te vermijden? Waar zijn we zo bang voor? Dat er bijvoorbeeld bepaalde emoties uit het verleden naar boven komen of dat we ons druk moeten
maken over de toekomst? Dat is juist het mooie van meditatie, de kunst om in het hier en nu te zijn waar verleden en toekomst niet bestaan. Je hebt alleen dít moment in het leven, en als we ons dat gaan realiseren gaan we heel anders met dingen om.

Zolang we geluk buiten onszelf zoeken zullen we nooit die innerlijke rust vinden. Externe factoren geven ons alleen tijdelijk een gevoel van geluk. Daarna voel je opnieuw die leegte en moet je weer op zoek naar iets nieuws. Wanneer je beleving en houding ten opzichte van de wereld positiever wordt, dan zullen deze externe factoren steeds minder invloed gaan hebben op je innerlijke rust.
Je kan dan beter relativeren omdat je het intern zoekt. Dan pas ga je beseffen wat echt belangrijk
is in het leven omdat daar dan de ruimte voor is. Je kan afleiding opzoeken als je daar behoefte
aan hebt, maar je geluk hangt er dan niet vanaf.

Er zijn veel factoren die ons stress kunnen geven in het leven. Ook daar gaat het erom, hoe kijk je tegen de situatie aan? Als je een negatieve bril op hebt dan zal dat je visie zijn en ook de emotionele uitwerking. In stilte zitten met jezelf zorgt ervoor dat je bewust wordt van je mentale staat. Wat komt er op zo'n moment naar boven? Dit is waardevolle informatie waar je iets mee kan. Mediteren is niet het geforceerd gedachten proberen weg te drukken wat veelal wordt gedacht. Het is kijken wat er naar boven komt, dit accepteren zonder oordeel en het dan laten varen. Je kan het onderwerp op een later moment altijd weer oppakken, maar tijdens de meditatie laat je het even voor wat het is.
Je geeft je hoofd dus even rust van alle stressoren.

Het is even wennen, maar zoals met alles; oefening baart kunst! Gun jezelf ook de tijd hiervoor. Je hoeft het echt niet na een paar keer perfect te kunnen. Wees aardig voor jezelf en oordeel niet als het niet gelijk lukt. Je zal merken dat je na een tijdje anders in het leven gaat staan. Je wordt een positiever mens en kan situaties beter inschatten en relativeren. Je zal minder stress ervaren en daardoor meer rust hebben. Ook je lichaam zal hier positief op gaan reageren. Dus het is niet
alleen goed voor de mentale gezondheid, maar ook voor de lichamelijke.

Er zijn veel verschillende soorten meditatie technieken. Kies er één die bij je past en waar je je fijn
bij voelt. Probeer er onderdeel van je leven van te maken zodat je de voordelen ervan blijft ervaren. Je gaat merken dat je veel beter in je vel zit en dat je het leven neemt zoals het komt.


Colinda de Vries

woensdag 30 augustus 2017

Stuur jij je gedachten of sturen je gedachten jou?


Gedachten, ze zijn er om ons te helpen, te leiden en te sturen. Door te denken maken we keuzes in ons leven, bewust en onbewust. Het denkproces draait op volle toeren en is continue. Hoewel het denken een nuttige tool kan zijn in ons leven hebben we het niet altijd even goed onder de knie. Wat kunnen we hieraan doen?

Wanneer je het denkvermogen ook daadwerkelijk gaat zien als een tool, dan realiseer je je dat we er onnodig veel gebruik van maken. Ter vergelijking; als je iets op wilt schrijven dan pak je een pen, en wanneer je er klaar mee bent leg je de pen weer naast je neer. Pas als je de pen opnieuw nodig hebt pak je hem weer op. Waarom zijn wij dan constant bezig met denken? Het overgrote deel hiervan heeft geen nut en is alleen maar ruis. We praten onszelf dingen aan, overdenken situaties en creëren daardoor negatieve emoties en problemen die er nooit waren.

Als mens zijnde vinden we het prettig om te denken, je houd jezelf eigenlijk constant bezig. Je kan fantaseren, filosoferen, anticiperen. We denken hele situaties uit in ons hoofd, hoe een gesprek zal gaan, wat de andere persoon zal gaan zeggen. En meestal gaat dit er in werkelijkheid heel anders aan toe dan in onze gedachten. We leiden onszelf constant af, zodat we niet alleen hoeven te zijn met onszelf. Alleen zijn met jezelf is confronterend, eng en misschien wel pijnlijk, maar er komt zoveel duidelijkheid en wijsheid naar boven als je in stilte zit met jezelf. Stilte en meditatie is een onderwerp waar ik de volgende keer dieper op in zal gaan.

Ons denkvermogen hebben we absoluut nodig, maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Als je zoveel onnodige gedachten hebt dat je je niet meer kan concentreren op wat echt belangrijk is? Stress, negatieve gevoelens, angsten, dit word voor het grootste deel gecreëerd door onszelf en dus onze gedachten. Hoe kan je ervoor zorgen dat je wat meer rust krijgt in je hoofd?

Ten eerste kan je jezelf aanleren dat je niet in elke gedachtegang hoeft mee te gaan. Door bewust te zijn van het feit dat je iets denkt waar je niets aan hebt kan je jezelf een halt toeroepen. Wanneer er iets in ons hoofd opkomt hebben we de neiging om de gedachte helemaal uit te werken en er steeds meer bij te halen. Met als resultaat dat je een uur wakker ligt omdat je je iets herinnerde wat er vijf jaar geleden is gebeurd en hoe je dat anders aan had kunnen pakken. Zonde van je tijd en je nachtrust!

Het overgrote deel van onze gedachten gaan over het verleden en de toekomst. Aan het verleden kan je niets meer veranderen, zeg dat ook tegen jezelf als er weer iets naar boven komt. Van de ervaringen in je leven haal je je lessen. Wat je van die lessen hebt geleerd is het belangrijkste wat je meeneemt uit het verleden. En natuurlijk de herinneringen van alle leuke dingen die er zijn gebeurd!

We maken ons vaak druk over situaties die nog moeten komen of over dingen die je wel of niet wil dat ze gebeuren. Als je teveel bezig bent met de toekomst, dan verlies je je bewustzijn van het huidige moment. Je kan ergens tegenop zien of ergens naar uitkijken, maar het enige wat je eigenlijk hebt is het hier en nu. Hou dit in gedachten als je afdwaalt. Probeer te relativeren en zie dingen voor wat ze zijn op dat moment. Maak het niet te groot in je hoofd en probeer zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Dan ben je de teleurstelling voor!


Colinda de Vries

woensdag 2 augustus 2017

Wat is mijn passie en hoe haal ik het beste uit mezelf?


Het is maandagochtend en de wekker gaat, hij klinkt extra hard vandaag. Opstaan gaat lastig, je bent moe en je hebt echt nog geen zin om je bed te verlaten. Nog even snoozen en dan snel een kop koffie! Je moet het weekend achter je laten en weer aan de slag. Voor de meeste van ons is dit herkenbaar en komt het ook vast nog wel eens voor. Maar wat als je je elke dag zo voelt? Wat als je echt niet (meer) met plezier naar je werk gaat? Dit hou je misschien een tijdje vol, maar op de lange termijn word je hier niet gelukkig van. Hoe doorbreek je dit patroon en vind je weer betekenis in je werk?

We brengen veel tijd door op ons werk, dus waarom zou je er dan niet voor zorgen dat je blij wordt van wat je doet? Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar over het algemeen zou het goede moeten overheersen. Ga eens bij jezelf na welke factoren je belangrijk vind, als je het prettig vind schrijf je ze op en vink je degene af die aanwezig zijn. Hoe ver kom je? Heb je ze allemaal, een paar of geen enkele?

Heb je ze allemaal dan kan je je afvragen of je jezelf niet te kort doet, er is altijd ruimte voor verbetering of verandering. Niets of niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Tevreden zijn is goed, maar zorg ervoor dat je niet in slaap valt.
Als je er een paar hebt dan weet je nu aan welke punten je kan werken. Zijn het kleine dingen die je bespreekbaar kan maken binnen het bedrijf waar je werkt of moet je misschien toch verder gaan kijken. Zijn het cruciale punten dan kan je jezelf afvragen wat het beste voor je is.

Kan je echt niets positiefs vinden over je werk dan is het tijd om actie te ondernemen. Richt je op de punten die je belangrijk vind en ga daarmee aan de slag. Waarom vind je die punten zo belangrijk en wat betekent dit voor je? Waar word je echt gelukkig van en waar zou je nog mee kunnen leven. Vind de balans in wat je wil en wat je kan. Wees realistisch, maar limiteer jezelf niet.

Waar je goed in bent is niet altijd je passie. Dat je iets goed kan betekent niet dat hier ook je hart ligt. Vaak kiezen mensen een vak omdat ze er aanleg voor hebben, maar hebben ze later geen uitdaging meer. We laten bepaalde dingen omdat we bang zijn om te falen, maar uiteindelijk zijn we toch niet helemaal tevreden met ons leven. Als je het risico nooit neemt dan weet je zeker dat er nooit iets zal veranderen. 

Als je je passie vind dan kom je dichter bij je doel. Wanneer je voelt dat je iets 'wilt' in plaats van 'moet' dan ben je op het juiste pad.
Neem een kijkje in je eigen leven. Wat voor boeken/ artikelen/ websites ben je geïnteresseerd in? Waar spendeer je je tijd, geld en energie aan? Valt je misschien iets op? Is er een onderwerp wat steeds terugkomt?
Wat zijn je favoriete gespreksonderwerpen? Waar lichten je ogen van op als je erover praat? Heb je soms bepaalde ideeën maar doe je er eigenlijk niks mee? Onderzoek dit goed voor jezelf en dan is het tijd om actie te ondernemen!

Wanneer je weet wat je wil ben je eigenlijk al op de helft. Nu kan je ergens naartoe werken! Het belangrijkste is dat je in jezelf en je doel gelooft. Vertel het ook aan de mensen die dichtbij je staan zodat ze je kunnen steunen. Misschien heb je een cursus of scholing nodig om je doel te bereiken. Het kan zijn dat je niet gelijk komt waar je wil zijn, maar je zal er plezier in hebben omdat je je doel voor ogen houd. Je passie zal je leiden en je de energie geven die je nodig hebt. Je leven zo inrichten dat je hetgeen kan doen waar je gelukkig van wordt is iets waar je jezelf altijd dankbaar voor zal zijn!


Colinda de Vries

woensdag 14 juni 2017

Loslaten en verder gaan.



Loslaten, een werkwoord wat veel wordt gebruikt, laat het los, laat toch gaan. Makkelijk gezegd, maar is het wel iets van; zo gezegd, zo gedaan? Voor de meeste mensen niet, loslaten is niet iets wat je met een knip van je vinger hebt gedaan. Het is een proces, maar hoe pak je dat aan? Hoe kan je nou echt loslaten en verder gaan met je leven?

Het is in eerste instantie belangrijk om erachter te komen waar je nou precies niet van los kan komen. Meestal houden we vast aan een bepaald gevoel, het levert ons iets op. Of dit nu positief of negatief is. Iets kan je een veilig gevoel geven, iets om achter te schuilen, maar omdat iets vertrouwd voelt hoeft het niet perse goed voor je te zijn. Vaak weet je intuïtie wel of iets wel of niet goed voor je is, maar kan je om een andere reden niet loslaten. Ga bij jezelf na waar je aan vasthoud.

Vaak zien mensen loslaten als opgeven, het is niet gelukt dus mensen zullen denken dat ik gefaald heb. Twee dingen hierover: als eerste, wat andere mensen denken heeft niets te maken met jouw proces van loslaten. Het is jouw leven en jij moet voor jezelf zorgen, de mening van een ander zou hier geen invloed op moeten hebben. Mensen die niet het beste met je voor hebben zullen hun persoonlijke mening opdringen voor hun eigenbelang. En als tweede, falen is geen schande. Van falen leer je meer over het leven dan van wat dan ook. Je valt en je staat op, daar word je sterker van. Het is iets om trots op te zijn, en zeker niet iets om je voor te schamen!

Iets wat ik ook vaker hoor is dat mensen denken dat loslaten betekent dat je geen gevoelens meer mag hebben over hetgeen wat je loslaat. Dit is een verkeerde gedachtegang, je mag er uiteraard gevoelens bij hebben, alleen je denkwijze veranderd. Het is niet zo dat het je niks meer mag doen en je apathisch door het leven moet gaan. Wat je wel hebt gedaan is dat je de situatie hebt geaccepteerd voor wat het is. Acceptatie is erg belangrijk in het proces van loslaten. Als je accepteert wat de huidige situatie is, dan kan je het verleden loslaten en krijg je weer vertrouwen in de toekomst.

Het kan erg beangstigend zijn om iets los te laten, je weet niet hoe je leven er dan uit gaat zien. Een nieuw hoofdstuk met allerlei mogelijkheden. Je moet jezelf weer opnieuw vinden en misschien je leven wel anders in gaan delen. Nu kan je gaan denken dat het allemaal erger gaat worden, maar over deze angst kom je heen, het is tijdelijk. Realiseer je dat je je best hebt gedaan met de kennis die je had en dat je jezelf niets kwalijk moet nemen. En als je los hebt gelaten dan ben je vrij. Alle boosheid, onzekerheid en schuldgevoelens vagen dan weg en je hebt meer ruimte voor positieve gedachten en gevoelens.

Of het nou een relatie is, een baan of iets anders wat voor jou van toepassing is, als het niet (meer) goed voor je is, laat het los en sta achter je keuze. Het leven is te kort om in situaties te blijven waarin je niet gelukkig bent. Loslaten is een leerproces en gaat niet van de een op de andere dag, maar als je volhoud dan zal je zien dat er iets mooiers en beters op je staat te wachten. Dan vraag je je af waarom je het niet eerder hebt gedaan!

Van dit soort ervaringen word je sterker, krijg je meer zelfvertrouwen en ga je positiever in het leven staan. Loslaten betekent ruimte voor iets nieuws, en iets nieuws zou niet eng moeten zijn, maar leuk en spannend! Wees dankbaar voor wat het leven je geeft. Elke ervaring is er één en het leven is te mooi om er niet alles uit te halen.


Colinda de Vries

woensdag 31 mei 2017

Vrijheid en waarom dit zo belangrijk is.


Vrijheid, één van de belangrijkste behoeftes na onze basisbehoeftes (voedsel, kleding, onderdak etc.). Niemand wil zich gevangen voelen, of dit nu fysiek of mentaal is. Maar waarom geven wij onze vrijheid dan soms zo snel op, of laten we ons beperken in onze vrijheid? Misschien is het
wel andersom en ben jij degene die iemands vrijheid in de weg staat. Wat zit hierachter?

Om je als mens te kunnen ontplooien en je ware ik te kunnen vinden is vrijheid essentieel. Je
eigen keuzes maken, je eigen fouten maken, het is allemaal een ontdekkingstocht. En je moet
zelf iets kunnen ervaren om te weten hoe iets voelt. Dan pas kan je er van leren en het de
volgende keer anders aanpakken.

Als we hierin worden belemmerd en volgens iemand anders ideeën gaan leven dan komen we op een gegeven moment in de knoop met onszelf. Je krijgt dan het gevoel dat je niet jezelf kan zijn,
of dat je niet word gewaardeerd om wie je bent. Dat wat je ook doet, het toch niet goed genoeg is. Een laag zelfbeeld, onzekerheid en depressieve gevoelens liggen dan op de loer. Herken dit op tijd en probeer het bespreekbaar te maken met de desbetreffende persoon of personen. Iedereen heeft het recht om zijn eigen leven te leiden.

De mensen die ons (willen) belemmeren, waarom doen ze dit? Het kan in allerlei situaties voorkomen, in liefdesrelaties, vriendschappen, tussen ouder en kind etc. De grootste reden is angst, angst om de controle te verliezen, angst om iemand te verliezen. En daarom proberen ze
de controle vast te houden, met alle gevolgen van dien. Het werkt averechts, al zien ze dat niet
in het begin.

Als je bang bent dat iemand de fout in gaat als je die persoon niet controleert, dan geef je hem of haar niet eens de kans om het goed te doen. De persoon is al veroordeeld zonder iets gedaan te hebben en moet zich gaan bewijzen. Dit kan heel vermoeiend zijn en komt de relatie niet ten goede.

Aan de andere kant, als je een persoonlijke relatie hebt en die persoon maakt een fout waar je niet mee kan leven, geef het dan niet de schuld aan de vrijheid die je deze persoon hebt gegeven. Als voorbeeld; je hebt een partner en hij of zij is vreemdgegaan. Het is niet de vrijheid die je de persoon gaf waardoor hij of zij dit gedaan heeft. Het was een keuze en met deze keuze laat iemand zien wie hij of zij is. Daaruit kan jij weer je eigen conclusies trekken.

Van fouten leren we over onszelf en over het leven. Hoe we met situaties en met mensen om moeten gaan. Dus proberen om altijd perfect te zijn is slecht voor je ontwikkeling. Soms moet je
in het diepe springen en risico's nemen. Dan leef je pas echt. Als iemand je probeert te belemmeren
in wat voor situatie dan ook, praat erover en geef aan wat het met je doet. Vaak hebben mensen niet eens door dat ze dit doen en wat voor effect het heeft op de ander.

"Freedom is being you without anyone's permission"


Colinda de Vries

woensdag 5 april 2017

Ouder worden.. help!


Ouder worden, het gaat helemaal vanzelf. Het is een mooi iets, al zijn we hier niet altijd even blij mee. Want hoe fijn het ook is om te leven en hier te mogen zijn met de mensen van wie we houden, ouder worden heeft ook nadelen!

Het is soms lastig te accepteren dat je niet meer zo snel bent, te lang moet bijkomen van een avondje uit of die eerste lachrimpeltjes ziet verschijnen. Elke leeftijd heeft wel iets, zeggen mensen dan. Dat is natuurlijk ook zo, maar wat als je hier moeite mee hebt?

Acceptatie is iets waar veel mensen tegenaan lopen als het gaat om persoonlijke groei. Als je dit niet kunt dan blijf je vastzitten in een gevoel of gedachte. Acceptatie heeft alles te maken met loslaten. Loslaten van de dingen die je niet kunt veranderen. Ouder worden is hier een mooi voorbeeld van. We worden allemaal ouder, en je kunt hier niets tegen doen. Het gebeurt gewoon
en wij kijken als mensen alleen maar toe.

Dus hoe ga je daar dan mee om? Wat vind je er zo erg aan en waarom? Misschien ben je fysiek niet helemaal dezelfde meer, maar ben je van binnen niet enorm veranderd? Zie je jezelf niet als een ander persoon dan een aantal jaar geleden? Denk je niet anders over dingen, heb je niet veel geleerd van de gebeurtenissen in je leven waardoor je nu sterker en wijzer bent?

Je veranderd niet alleen van buiten, maar ook van binnen. En hoe je je van binnen voelt is van buiten te zien. Als jij tevreden bent met je leven en hoe je je van binnen voelt dan straal je dat uit. Zelfverzekerdheid heeft vaak weinig te maken met hoe mooi je bent van buiten. Heel cliché, maar wat je echt mooi maakt komt van binnenuit.

Als je ouder wordt dan gaat je zelfbeeld steeds meer te doen hebben met hoe sterk je in je schoenen staat. 'Wat voor persoon ben ik', gaat dan belangrijker worden dan, 'hoe zit m'n haar vandaag'. Niet dat het er helemaal niet meer toe doet, maar je prioriteiten veranderen, en dat kan best bevrijdend werken! Als je je echt niet meer druk maakt om wat mensen van je vinden, dan
heb je een stukje mentale vrijheid gecreëerd voor jezelf.

Leren accepteren dat je ouder wordt is een proces, maar als je je richt op de voordelen ervan in plaats van de nadelen, en de schoonheid ervan in kan zien, dan wordt je een blijer (ouder) mens!



Colinda de Vries

woensdag 29 maart 2017

Afgunst en jaloezie, het verschil en hoe ermee om te gaan. (2 van 2)


Vorige week heb ik al het een en ander verteld over afgunst, deze week ga ik verder met het onderwerp jaloezie. Ik gaf al aan dat jaloezie de angst is om iets te verliezen. Maar waar komt
die angst eigenlijk vandaan?

Als je jaloers bent geeft je dat een vervelend gevoel, maar waarom voel je je zo? Waarom ben je
zo bang voor het verlies? Misschien heb je ooit een nare ervaring gehad en heb je dat niet goed verwerkt. Dan kan een gebeurtenis waarin je je jaloers voelt een trigger zijn, want dat herinnert je weer aan die eerdere ervaring. Je bent dan bang dat het weer gaat gebeuren en dat maakt je onzeker.

Die onzekerheid is het nare gevoel, de onderliggende kern, daar komt je jaloezie vandaan. Als je bang bent om iets te verliezen heb je eigenlijk het gevoel dat je het niet waard bent om te hebben. Dat je niet goed genoeg bent om het te hebben. Want als dat wel zo was dan zou je je nergens zorgen over maken, dan weet je zeker dat je het niet gaat verliezen. En als je het wel zou verliezen zou je nog steeds ok zijn met jezelf als persoon. Het zou misschien pijnlijk zijn, maar je kan verder met je leven.

Stel dat je jaloezie ervaart in je relatie, waarom is dat dan? Vraag jezelf eens af waarover je zo onzeker bent en kijk of het gegrond of ongegrond is. Bijna al onze angsten zijn ongegrond, dus
het kan goed zijn dat je jezelf een verhaal hebt verteld dat niet klopt. Onze gedachtes over onszelf vormen ons zelfbeeld dus let er eens op hoe je jezelf behandelt en wat je tegen jezelf zegt. Is dit hoe je een vriend of familielid zou behandelen? Als het antwoord nee is dan mag je wat liever zijn tegen jezelf, niemand is perfect. Als jij zelf je mooie kanten en kwaliteiten gaat zien dan straal je
dat uit en zien andere mensen dat ook.

Veel mensen zijn bang voor de pijn die een relatiebreuk met zich meebrengt. Maar op het moment dat jouw partner iets zou doen wat niet door de beugel kan, dan doet hij je eigenlijk een plezier! Hij laat jou dan zien dat hij niet de juiste persoon voor je is. En dat is een goed iets, want jij bent meer waard dan dat. Hoe jij er dan mee omgaat zegt iets over je eigenwaarde. Als je dergelijk gedrag zou tolereren dan geef je eigenlijk toe dat je niet beter verdient en die boodschap stuur je ook naar je partner. Als je jezelf niet respecteert dan doet de ander dat ook niet.

Wees niet bang om dingen te veranderen in je leven. Soms lijkt het in het begin het einde van de wereld, maar de verandering komt niet voor niets. Je bent toe aan nieuwe ervaringen en als je het leven ziet als een groot avontuur dan zal je uit alles iets positiefs kunnen halen!

Dit was natuurlijk een voorbeeld, mensen kunnen om veel redenen jaloers zijn, maar als je je nooit afvraagt waarom, dan kan je er ook niks aan veranderen. Ga op zoek naar de onderliggende reden en wees je bewust van je onzekerheden. Dan kan je er iets mee doen!



Colinda de Vries

woensdag 22 maart 2017

Afgunst en jaloezie, het verschil en hoe ermee om te gaan. (1 van 2)


Afgunst en jaloezie, we denken vaak dat het dezelfde betekenis heeft, maar dat is niet het geval. De eenvoudigste manier om dit verschil uit te leggen is dit; afgunst is iets willen hebben wat een ander heeft, en jaloezie is de angst om iets te verliezen wat je al hebt.

Dus als je de nieuwe auto van je buurman ziet en je zou die auto eigenlijk ook willen hebben dan kan je afgunst voelen. Als je iemand ziet flirten met je partner dan kan je jaloezie voelen. Maar waar komt dit gevoel eigenlijk vandaan?

Als we kijken naar afgunst dan gaat dit niet om het materiële aspect ervan, maar meer om het gevoel wat we ermee opwekken. Het gaat niet perse om die mooie nieuwe auto, maar hoe je je voelt als je die auto zou hebben. Geeft het je een gevoel van macht en status? Denk je dat mensen tegen je opkijken als je in die auto rijd? Wil je overkomen als iemand die succesvol is? Denk hier eens over na, wat is de reden dat je iets wilt hebben? Naar welk gevoel ben je op zoek?

Waarom heb je afgunst naar de persoon die het wel heeft? Omdat jij die persoon op dat moment ziet als iemand die jij zou willen zijn. Dus het nare gevoel is eigenlijk dat die andere persoon iets bereikt heeft wat jij niet bereikt hebt. Dus voel je je minderwaardig naar die persoon toe. Maar is dit wel terecht? Wie of wat bepaalt jouw waarde? Is dat een auto, een groot huis, de perfecte partner? Is wat andere mensen denken of zeggen echt zo belangrijk dat je je eigenwaarde ervan af laat hangen? Ben je zonder al die dingen niks waard? Of komt dit door de maatschappij waarin we leven? Waarin alles groter en duurder en mooier moet. Voor wie doe jij het eigenlijk?

Externe zaken kunnen nooit jouw waarde bepalen en het maakt je ook niet gelukkig(er). Misschien tijdelijk als je net die nieuwe schoenen hebt gekocht en ze voor het eerst aandoet. Dan heb je even een geluksgevoel, maar dat gevoel slijt net als je nieuwe schoenen.

Dus is die afgunst echt nodig? Of kunnen we ook blij zijn voor een ander? Moet je afgunst zien als falen of kan het een motivatie zijn om ook bepaalde dingen te bereiken? Want die persoon doet blijkbaar iets anders dan jij en het werkt. Misschien kan je er iets van leren? Als je het op deze manier bekijkt dan haal je er iets positiefs uit. Onze emoties proberen ons altijd iets te vertellen dus luister ernaar. Als je het om de juiste redenen doet kan afgunst een motivatie zijn, maar laat je waarde er niet van afhangen. Ook al heb jij die nieuwe auto niet, je bent niets minder waard dan je buurman! 

Volgende week zal ik verder ingaan op het onderwerp jaloezie.



Colinda de Vries

woensdag 15 maart 2017

Kiezen en achter je keuzes staan, hoe doe ik dat?


Keuzes, we krijgen er allemaal mee te maken in het leven. De ene keus is wat uitdagender dan de ander, maar we moeten altijd kiezen. Niet kiezen is natuurlijk ook een keus, maar daar kom je niet veel verder mee. Ben jij iemand die makkelijk kan kiezen? Weet je over het algemeen goed wat je wilt? Of ben je een eeuwige twijfelaar? Laat je je misschien leiden door wat andere mensen kiezen?

Vandaag is het weer verkiezingsdag in Nederland. Ook weer een keuze, op wie moet ik stemmen. Veel mensen lijken het zo goed te weten, dit zijn mijn idealen, hier sta ik voor. Maar wat als je dat gevoel niet zo sterk hebt, en je bent aan het zweven. Hoe kom je dan tot een keus waar je achter staat? Hoe word je ook zo zeker van de keuzes die je maakt in je leven?

Mensen hebben vaak moeite met keuzes maken omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken.
En bang zijn voor de consequenties van de gemaakte keuze. Want als we het één kiezen dan valt het andere af. Dan is dat geen optie meer en is de keuze definitief, je kan niet meer terug. Dat is een proces van vertrouwen en loslaten. Je vertrouwt erop dat je gemaakte keuze goed is en dan kan je de andere optie(s) loslaten. Niet achter je eigen keuze staan is onzekerheid en dus twijfel.
En dat is wat je los moet gaan laten. Dat is niet altijd even makkelijk denk je, maar het is wel nodig om verder te komen. En iedereen kan dit!

Hoe weeg je een keuze af? Moet je naar je gevoel of naar je verstand luisteren? Ik zou zeggen; beide! Gevoelens worden gevormd door gedachtes, dus wat vertellen we tegen onszelf als we
voor een keuze staan? Zijn onze gedachtes positief of negatief? Ga je van het goede uit of van het slechte? Sta even stil bij je gedachtes en zet ze op een rijtje. Schrijf ze misschien even op en kijk ernaar. Ben je aan het doemdenken of juist niet. Ik gebruik vaak deze tip; wat zou ik tegen m'n beste vriend(in) zeggen als ik hem of haar advies zou geven? Welke keuze zou ik het beste vinden voor deze persoon in deze situatie? Dat is namelijk je verstand, de reële keuze. Een keuze los van je eigen persoonlijke gedachtes erover, een objectieve kijk erop.

Als je verstand een bepaalde keus heeft gemaakt, dan kijk je hoe je je erbij voelt, met inachtneming van wat je gedachtes erover zijn. Dus als je een keuze maakt en je gaat tegen jezelf zeggen dat je iets niet kan of dat het toch niet gaat lukken, dan vorm je er dus een slecht gevoel over. Dan loop je het risico om de keuze alsnog niet door te zetten en voor de gemakkelijke weg te gaan. Keuzes maken is groeien, keuzes maken is sterk zijn, en keuzes maken is om kunnen gaan met veranderingen.

Je gevoel kan het soms niet eens zijn met je verstand, en dat is de uitdaging. Hoe krijg je ze weer op één lijn. Onbewust weet je zelf wel wat het beste voor je is, maar soms wil je iets nog niet loslaten om wat voor reden dan ook. Daar komt die angst weer om de hoek kijken. Vraag jezelf af waarom je je laat tegenhouden door die angst en ga ermee aan de slag!

Je zult altijd met keuzes te maken krijgen en hier ligt ook je kracht. Zie het als een mogelijkheid om vooruit te komen en voor een positieve verandering te zorgen in je leven. Wat het ook is, probeer het goede ervan in te zien en haal je les eruit. De enige die jou kan tegenwerken, ben jijzelf!



Colinda de Vries

woensdag 8 maart 2017

Levensdoelen; illusie of noodzaak?


We kennen het allemaal wel. De vraag die ons op verjaardagen, dates of sollicitatiegesprekken word gevraagd. Heb je nog doelen voor de toekomst? Heb je ambities, streef je ergens naar? Bijna alsof het verplicht is. Zo normaal. En als je dat niet hebt? Ben je dan lui? Heb je geen levensvisie? Of ben je gewoon tevreden met hoe dingen zijn?

Het lijkt alsof het in onze maatschappij heel belangrijk word gevonden dat we allemaal levensdoelen hebben. Want jij wilt toch ook groeien, vooruit komen. Meer geld verdienen of die lease auto rijden. Maar is dit nou echt wat wij willen en nodig hebben als mens? Hebben we niet alleen maar stress van al die doelen, van het moeten presteren? Kunnen we ook gelukkig zijn zonder al die externe zaken? Zit geluk niet gewoon al in ons, is het echt zo simpel?

Het antwoord is ja! Zo simpel is het echt. Voor sommige mensen is dit moeilijk om te geloven,
maar als je alles om je heen weghaalt, je huis, je baan, je bezittingen, etc. Wie ben je dan? Wat blijft er dan over? Juist, jijzelf! En hoe gelukkiger jij bent met jezelf, hoe meer positieve dingen je gaat ervaren in je leven. Dan gaat het eigenlijk als vanzelf. Want wat je voelt dat straal je uit, en wat je uitstraalt ga je ook aantrekken in je leven.

Ik hoor je denken, maar hoe doe ik dat dan? En gelijk heb je. Het is niet voor iedereen even makkelijk om tevreden te zijn met zijn of haar leven door omstandigheden en/ of gebeurtenissen. Belangrijk is dat je je realiseert dat we hier zijn om het leven te ervaren, als mens. Dat je speciaal bent ondanks wat voor baan je hebt, of hoeveel geld je op de bank hebt staan. Dat alle externe zaken niet bepalen wie jij bent als persoon. Want dat bepaal jij helemaal zelf. Wanneer je gaat zien dat materiële zaken je niet definiëren dan ga je bezig met wat dat wel doet, en dan kom je tot jezelf.

Een doel kan heel mooi zijn om naar te streven, maar wees bewust van de redenen waarom je iets doet. Heb je dit doel omdat je denkt dat het je gelukkig gaat maken? Of gelukkiger? Wat als het doel niet behaald word, stort je dan in? Heeft je leven dan nog wel zin? Dit zijn dingen die we ons af moeten vragen als we onszelf een doel stellen. Een doel behalen zou iets kunnen toevoegen aan je leven, maar het zou niet je geluk moeten bepalen.

Veel mensen maken zich druk om wat andere mensen van hun vinden of denken. Het beeld wat je naar buiten brengt, je image. Hoe zien andere mensen mij, ben ik wel succesvol in hun ogen? Maar wie bepaalt jouw waarde, al die andere mensen? Of jijzelf? Doe je al die moeite om andere mensen tevreden te stellen of ben je echt bezig om je eigen leven te leiden?


Als je weet wie je bent en wat je waard bent dan word dat image steeds minder belangrijk. Dan ga je zien dat liefde voor jezelf en voor anderen van binnen komt en niet word bepaald door externe zaken. Het is prima als je wilt leren en groeien, maar weet dat dit niet je waarde bepaalt en doe
het om de juiste redenen. Bijvoorbeeld om andere mensen te helpen en om de wereld met meer positiviteit te benaderen.


Colinda de Vries